ana sayfa makaleler dosyalar sistem iletişim
 

SINAVIN ZORLUĞU NE ANLAMA GELİYOR?


Sevgili Üniversite Adayları

İyisiyle-kötüsüyle bir sınav döneminin daha geride bıraktık. LYS'ye giren hemen her aday bir an önce sonuçlarını görmeyi merak ediyor. Günlerdir gerek sosyal medyadan gerekse bizzat görüştüğümüz adaylardan gelen sorular "hocam kaç puan alırım?" yönünde. Bizler de elimizden geldiğince adayların tahmini netlerini öğrenip 2012 yılında oluşmuş katsayı değerlerine göre onlara yine tahmini puanlar hesaplıyoruz.

Gerek bizim, gerekse bir başkasının 2013 sınavlarına ilişkin yaptığı her değerlendirmenin arkaplanında aslında 2012 yılında oluşmuş veriler var. Referans noktamız her zaman olduğu gibi bu yıl da bir önceki yıl.

Peki bir önceki yılın verilerini bir sonraki yıl kullanarak bir değerlendirme yapmak ne kadar sağlıklı? Elbette % 100 aynı sonuçları vermez. Sınav puanlarını etkileyen pek çok değişken var. Bunlardan biri aday sayısı ve niteliği, diğeri sınavın zorluk kolaylık derecesi ve buna bağlı olarak oluşacak ortalamalar ve standart sapmalar. Öte yandan değişen OBP uygulaması da en az diğerleri kadar belirleyici. Değişkenin bol olduğu bir süreci standardize etmenin zorluğunu yaşıyoruz bizlerde. İşte burada daha çok deneyimlerimiz ve önceki yıllarda gözlemlediğimiz teamüller devreye giriyor.

Nispeten zor bir sınavlar silsilesini geride bıraktık. Zorluk göreceli bir kavram. Neye ve kime göre zor? Elbette bir önceki yıla göre. Madem parametrelerimiz hep bir önceki yılın verileri üzerine kurgulandıysa sınavın zorluk derecesini de kıyaslayacağımız yegane yer bir önceki yılın zorluk kolaylık derecesi.

Bir kaç gündür pek çok sistem uzmanı ve eğitimci arkadaşımın değerlendirmelerini takip etmeye çalışıyorum. Süreci çok doğru analiz edebilenler olduğu gibi çok yanlış yönlendirmeler yapanları da üzülerek takip ediyorum. 

18 Yılını sistem ile yatıp kalkarak geçirmiş bir eğitimci olarak sınav puanlarının benim için istatistiki bir değerinin olmadığını söylemeliyim. En küçüğünün 100, en büyüğünün 500 olduğu bir sistemde 500 puana soruların tamamını yaparak (330 net ile de) ulaşmanız mümkün, soruların bir kısmını yaparak da ulaşabilirsiniz. Örneğin sınavda en yüksek neti elde eden aday şayet 310 net yapmışsa o da 500 puan alır. Bu örnekten hareketle kimse 330, 310'dan daha büyüktür iddiasında bulunamaz. Sonuçta her ikisinin de öğrenciyi getirdiği nokta aynıdır.

İşte bu yıl da benzer bir tablo ile karşılaşmamız olası. Matematik sınavının yapıldığı günden beri adaylara "tamam, zor bir sınavdı ama puanlarınızı düşündüğünüz kadar olumsuz etkilemeyecek" diye moral vermeye çalıştık. Elbette bu moral cümlesi suni bir rehavet yaratmak için değildi. Gerçeklik tam da dediğimiz gibi. Eğer bir sınavda her soru her aday tarafından doğru cevaplandırılıyorsa (kısaca kolay bir sınavsa) her bir sorunun puansal değeri düşer. Tam tersi bir durumda ise her bir soru daha değerli hale gelir. Buna uygun bir tablo ile karşılaşacağımızı öngörüyorum.

YGS ve LYS bir sıralama sınavı ise benim için aslolan da adayın elde ettiği sıralamadır. 450 puan alıp 10 bininci olmaktansa 430 puan alıp 8 bininci olmayı isterim. Bu yıl uygulanan sınavlar tam da böyle bir süreci yaşatacak kıvamda gidiyor şu ana kadar. Elbette henüz değerlendirme yapılmadığı için ortalamalarda ne tür değişimlerin yaşanacağını bilmiyoruz. Uzman öğretmenlerden ve kısıtlı sayıdaki adaylardan aldığımız geribildirimlerle temellendiriyoruz bu düşüncemizi. Sonuçlar açıklandığında bu tezimizin ne ölçüde gerçekleşip gerçekleşmediğini göreceğiz.

Adaylara son tavsiyem şudur; Sonuçlar açıklanmadan asla bir karamsarlığa ve umutsuzluğa kapılmayın. Bu yıl puan ve sıralamalar sürprizlere oldukça açık olacak. Geçen yılın verilerine göre 20 bininci olan bir aday gerçek sonuç belgesinde 15 bininci olduğunu görürse benim için hiç sürpriz olmaz. Okulların minimum puanları değişebilir ama okulların sıralamalarında çok önemli bir değişim beklemiyorum. Sonuçlar açıklanıp tercihler yapılmaya başlandığında daha somut değerlendirmeler yapabilme şansını yakalayacağız. Umarım herkes emeğinin karşılığını alır.

Salim Ünsal

 

Yayınlanmış Makaleleri

Sınavın Zorluğu Ne Anlama Geliyor?
Sınava Doğal Halinizle Girin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Site içeriği izinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.