ana sayfa makaleler dosyalar sistem iletişim
 

SINAVA DOĞAL HALİNİZLE GİRİN, KURU ÜZÜMDEN MEDET UMMAYIN!


Üniversite sınavının birinci ayağına çok kısa bir süre kaldı. Gerek son hafta, gerekse sınav anında adayların yapması gerekenler başarılı olabilmek ve hedefe ulaşabilmek için önem arz ediyor. Yazımızda siz adayları başarıya götürebilecek bilinen ama hatırlatılmasında her zaman fayda gördüğümüz hususlardan bahsedeceğim.

Merkezi sınavlar dar bir müfredattan değil, nispeten geniş bir müfredattan bilgi ve muhakeme gücünü sorgulayan sorulardan oluşur. Bu nedenle hazırlık sürecinde işinizi son dakikaya bırakanlardansanız önceliklerinizi belirleyerek puan getirisi yüksek olan ders ve konulara ağırlık vermelisiniz. Özetle sınavda soru çıkma olasılığı yüksek olan ders ve konuları seçerek son haftayı verimli kullanmalısınız. Gereksiz ayrıntıyla boşa zaman harcamamak en doğru yaklaşım olacak.

Sınavın test tekniğine dayalı oluşu hatırlamayı kolaylaştırıcı bir nitelik taşır. Klasik sınavlarda olduğu gibi ham bilgi sorgulanmaz. Bu da işinizi kolaylaştırır. Ancak sürecin başında öğrendiğiniz ama unutmaya başladığınız konuların testlerini çözerek hem genel tekrar yapmış olur, hem de test tekniğinizi geliştirebilirsiniz.

YGS genel hatlarıyla sadece bilgiye dayanmayan, akıl yürütmeyi ve mantıksal çıkarımlar yapmayı başarabilen adayların iyi performans sergileyebilecekleri bir sınavdır. Bu nedenle ham bilgi, tanım, tarif, formül ezberlemek yerine akıl yürütme modellerini geliştirecek çalışmalar yapmak sınav performansınıza olumlu yansıyacaktır.

Deneme sınavları her koşulda adaylara önerebileceğimiz bir çalışma modeli. Bu aşamada gerek ÖSYM’nin önceki yıllarda uyguladığı sınavları genel hatlarıyla gözden geçirmek, gerekse her iki günde bir deneme sınavı  çözmek sınav heyecanınızı azaltır, eksiklerinizi görmenizi sağlar, ÖSYM’nin soru stiline sizi aşina hale getirir ve sınavda zaman yönetimi gibi nispeten zorlanacağınız bir hususta size yetkinlik kazandırır.

YGS’nin bir baraj sınavı gibi algılanması ve bu zaman diliminde YGS’den çok LYS’ye yönelik hazırlık yapmak stratejik olarak doğru değildir. Şimdiye kadar LYS’ye yönelik de bir hazırlık mutlaka yapmış olmanız beklenir ama bu aşamada YGS sonrasına kadar tüm dikkatinizi YGS’ye odaklamanız yararlı olacaktır. İyi bir konsantrasyon için gireceğiniz ilk sınava odaklanmak gerekir.

Rutin dışı bir dinlenme ve beslenme düzenine geçmenizi şu dönemde hiç tavsiye etmiyorum. Dinlenme ve beslenme düzeninizde şimdiye kadar nasıl bir yol izlemişseniz aynısına devam etmeniz, alışkanlıklarınızda sıradışı bir değişime gitmemeniz yararınıza olacaktır.

Sınav sonrasına yönelik hayaller kurmaya başlamak, çalışmadan sıkıldığınızın ve bir nevi kaçışın başladığının işareti diyebiliriz. Sınav sonrasına dair duygu ve düşünceler zihninizde canlanmaya başladığı anda küçük molalar vererek farklı bir şeylerle uğraşmak ve yeniden masa başına oturarak kaldığınız yerden devam etmek doğru bir strateji olacaktır bu günlerde.

İnsan, psikolojisi gereği başardığını görmek, başaramadığından da kaçmak ister. Bu nedenle başarılı olduğunuz bir derse gereğinden fazla zaman ayırıp, asıl başarmanız gereken ama bilemediğiniz bir derse hiç zaman ayırmamak ya da çok az zaman ayırmak hatalı bir çalışma alışkanlığıdır. Gereken derse, gerektiği kadar zaman ayırmak doğru bir yaklaşımdır. Bu uyarım sadece sınav öncesi değil, sınav anını da kapsamaktadır.

Sorularla inatlaşmak, zamanı sürekli kontrol etmek ya da hiç dikkate almamak, soruların tamamını okumadan hemen cevapları bulmaya çalışmak, soruda sizden istenen yerine öznel fikrinizi cevaba yansıtmak, yanlışların doğrularınızı eksilttiğini unutup cömertçe soru cevaplandırmak, ders ve sorulara karşı önyargıyla yaklaşmak, kodlamaya dikkat etmemek ve daha onlarca uyarıyı yazılı ve görsel medyada bu günlerde sıklıkla görmüşsünüzdür. Biz de bu konulara dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Turlama yöntemi bilinen en pratik soru cevaplandırma yöntemidir. İtina ile kullanmanızı öneriyorum. İlk aklınıza gelen genelde doğrudur derler ama siz yine de bu tür soruları ikinci tura bırakın! Eleme yöntemi de pratik bir diğer test çözme tekniğidir, bunu da kullanın. Hatta eleyerek şıkları ikiye indirgeyebilmişseniz mutlaka birini işaretleyin, asla o soruyu cevapsız bırakmayın!

Sosyal medyaya haziran sonrasında ayıracağınız çok uzun bir yaşam sizi bekliyor olacak. Ancak şu an buna ayıracak hiç zamanınızın olmadığını hatırlatmak isterim.

Doğal halinizle performansınızı en üst noktaya taşıyabilirsiniz. Bu nedenle ilaç ve diğer fantastik destekler (okunmuş pirinç, kuru üzüm, şeker vs.) beklediğiniz başarıya ulaşmada işinize yaramayabilir.

Velilere de bir çift sözümüz olsun.

Ne olur bu günlerde çocuklarınızı olumlu ya da olumsuz ne kendinizle ne de bir başkasıyla kıyaslamayın. Çocuğunuzun başarısı ile ilgili büyük beklentiye girseniz bile bunu gence bu günlerde asla hissettirmeyin. Evde sürekli sınavın ana gündem olduğu bir sohbet ortamı yaratmaktan kaçının. Çocuğunuza inanın ve ona güvenin, ama bunda da abartıya kaçıp daha önceden hiç böyle sözler söylemezken tam sınav arifesinde bu cümlelerle ona moral vermeye çalışmayın, beklenen etkiyi göstermeyebilir. Sıradan bir zaman dilimiymiş gibi davranmak veli açısından daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bir hamaset kokulu, uzun metrajlı nasihatlerle onları bunaltmayın. Malum yeni nesil kendini 140 karakterle ifade etmeyi becerebiliyor ve anlatılacakların da bu kadar kısa cümlelerle anlatılmasını arzu ediyor. Ne sınav sizin geçmişte girdiğiniz sınav, ne de onlar sizinle aynı kuşağı yaşayan gençler.

(Hürriyet Eğitim'de yayınlanmıştır)

 

Yayınlanmış Makaleleri

Sınavın Zorluğu Ne Anlama Geliyor?
Sınava Doğal Halinizle Girin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Site içeriği izinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.